Ta strona wymaga JavaScript do poprawnego działaniaRegionalnie na talerzu – odsłona II.
Miasto i Gmina Krotoszyn - w Kontakcie JST

Ogłoszenia

Zobacz najnowsze ogłoszenia z samorządu

Regionalnie na talerzu – odsłona II.

17 dni temu

Realizując zadanie „Regionalnie na talerzu” z projektu „Z biblioteka wszędzie BLISKO” spotkaliśmy się ponownie na warsztatach kulinarnych. Tym razem gotowaliśmy najbardziej znane w naszym regionie zupy: ogórkową i kalafiorową, plyndze, czyli placki ziemniaczane, szagówki, w innych regionach znane jako kopytka, z gulaszem i surówką z młodej kapusty. Na deser przygotowaliśmy babeczki ze śmietaną i owocami – tym sposobem połączyliśmy tradycyjne potrawy regionu krotoszyńskiego z najbardziej popularnymi obecnie. Inspiracją do naszego gotowania była książka „Kuchnia wielkopolska wczoraj i dziś, czyli porady jak smacznie i tanio gotować zachowując tradycję i zdrowie”.

Głównym celem naszego spotkania było wypromowanie biblioteki jako trzeciego miejsca oraz integracja środowiska lokalnego.

Jak zwykle pomocą służyły członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Chwaliszewa oraz uczennice Zespołu Szkół Ponadpodstawowych nr 3 w Krotoszynie, które są partnerem projektu.

Następne spotkanie kulinarne 3 czerwca. Będą to ostatnie warsztaty z projektu.

Galeria

Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, w ramach realizacji Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021-2025.


Wiadomość pochodzi ze strony https://krotoszyn.pl/aktualnosc-44450-regionalnie_na_talerzu_odslona_ii.html

Co o tym myślisz?

2 odpowiedzi

Galeria

  • rss.png
  • rss.png